A vizualitás ereje a nyelvtanulásban

 

Mindenki szembesült már azzal a helyzettel, mikor tudja, hogy a könyvben balra lent az első szó amit keres, de nem tudja, mi az idegen nyelvi megfelelője.

 

A kifejezés helye beugrik, de a jelentése nem. Az emlékezetünk néha megtréfál minket.

 

Van, hogy nem arra emlékszünk, amire a leginkább szeretnénk. Ám, ha intenzív az élmény és minél több vizuális töltet van az információ mögött, annál biztosabb, hogy megjegyezzük.

Számtalan dolog miatt lehet egy szó emlékezetes. Ha kedvenc sorozatunkban halljuk, ha a legjobb barátunk közkedvelt kifejezése, vagy ha egy hatásos kép tartozik hozzá.

Fontos, hogy valami által rögzüljön egy új nyelvi elem vagy szófordulat és sokáig emlékezzünk rá.

 

 

Hogyan használhatjuk fel a vizualitás erejét a nyelvtanulás során?

  • Készíthetünk saját képes szótárt vagy szöveges-képes plakátokat egy-egy érettségi témakörből, és a falra ragaszthatjuk őket.
  • Képeket ragaszthatunk a füzetünkbe, amelyek könnyebben megjegyezhetővé tesznek egy-egy kifejezést.
  • Felhasználhatjuk saját fényképeinket! Így a vizualitás mellett az érzelmi kötődés is kialakul egy-egy kifejezéshez. Összeírhatjuk mi történik a fotón, hol készült a kép, kik szerepelnek a képen, így több szófajba sorolható kifejezést is elsajátíthatunk.
  • Játékosan is tanulhatunk képes társasjátékok segítségével.

Amit ne feledjünk! Mindenképpen legyen a képek közvetlen közelében az a szöveg, szó vagy kifejezés, amit hozzá tudunk kötni!